Animaţia culturală în biblioteci

          Expoziţia colectivă anuală de fotografie a ANBPR a ajuns la ediţia a V-a. În anul 2019 tema expoziţiei este foarte largă, Animaţia culturală în biblioteci, incluzând cele mai diverse activităţi. De fapt, am putea spune că activitatea în bibliotecă este o activitate de animaţie culturală prin excelenţă, deoarece în lumea bibliotecilor dialogul despre cărţi şi lecturi se înfiripă uşor. Cărţile au nevoie de ambasadori şi cine sunt mai potriviţi ca ambasadori decât bibliotecarii? Cea mai mare parte din fotografiile despre activitatea de animaţie culturală au în centrul lor, cum este şi firesc, cartea şi lectura şi subliniază rolul bibliotecarilor ca intermediari ai cărţii, ca sprijinitori, educatori şi interpreţi ai artei lecturii.

            Fotografiile din expoziţia acestei ediţii sunt variate şi arată de fapt la câte nivele de audienţă lucrează bibliotecile publice din România. Alături de carte, întâlnim activităţi construite în jurul filmului, muzicii şi teatrului, ecologiei, voluntariatului, expoziţiilor comunitare, educaţiei pentru sănătate etc. Publicul este diferit şi el ca vârstă: de la copii la adolescenţi, de la adulţi la seniori, oameni dintre cei mai feluriţi trec pragul bibliotecilor publice din România, găsind un loc unde aspiraţiile lor se împlinesc. Biblioteca publică izbuteşte de multe ori să devină şi să fie un spaţiu comunitar, iar bibliotecarii adesea ies din cercul lor strâmt şi oferă serviciile lor în alte spaţii decât cel al cărţilor din bibliotecă. Veţi putea observa locaţiile diferite ale activităţilor de animaţie culturală şi implicară comunitară: de la secţii de bibliotecă la parcuri, pieţe, cimitire ale eroilor ş.a.

            Nu ascund că am avut dificultăţi de alegere, deoarece la această ediţie contextul legislativ este schimbat, datorită noilor reglementări ale Regulamentului european de protecţie a datelor personale (GDPR). Este motivul pentru care am selectat fotografii cu chipuri în depărtare sau fotografiate din spate. Nu întotdeauna am avut această posibilitate şi uneori mi- am asumat îndrăzneala şi riscul de a avea în expoziţie imagini cu utilizatori ai bibliotecii, surprinşi destul de aproape.

            Asemeni ediţiilor precedente, de fiecare dată, şi această ediţie este un test organizatoric pentru coordonator. La apelul nostru au răspuns cu colegialitate şi profesionalism, cu căldură şi dorinţă de implicare biblioteci diferite, colaboratori mai vechi şi noi, care au trimis rapid fotografiile solicitate. Remarcăm cu bucurie că primim mereu feedback colegial şi că s-a construit o comunitate. Cum se poate  constata din lista de mai jos, au trimis fotografii pentru expoziţie 28 de biblioteci din 20 de judeţe, cărora le rămân recunoscătoare pentru dedicaţia şi devotamentul dovedite în acest proiect al asociaţiei.

             Datorez mulţumiri tututor bibliotecarilor şi profesioniştilor care au trimis imagini, încercând să respecte cât mai mult caracteristicile lor tehnice, chiar dacă imaginile lor nu au intrat întotdeauna în selecţia pentru expoziție. Cu bucurie menţionez numele lor aici şi mulțumesc:

Echipei de la Biblioteca Națională a României, Filiala Craiova, Biblioteca franceză Omnia, de la Sebeș (bibliotecare Laura Erica Guță, Rodica Hăprean, Mădălina Ilișoiu și Anca Micu), Pitești (doamnei directoare adjuncte Mihaelei Voinicu pentru sprijinul dintotdeauna), Bacău (Crinei Ifrim și  echipei de la Onești), Oradea (bibliotecare Mariana Barna, Adelina Boga, Iolanda Demian, Simona Popa și Mariana Soica), Brăila (bibliotecare Laura Caplea, Doina Lalu, Roxana Neagu, Leta Răileanu, Teodora Soare, Doinița Stanciu), echipei din județul Brașov (Eva Pandelaș din Săcele, Corina Oltean din Cristian, Laura Gârbacea din Moieciu, Anamaria Gaspar din Racoș și metodistei Crina Buștenaru pentru motivare), Buzău (Bogdan Tănase), Reșița (doamna directoare Clara Constantin), Bocșa (Gabriela Șerban), bibliotecarilor din județul Constanța (Asan Neugis din Medgidia și Ali Osber din Ovidiu), inimoaselor bibliotecare din județul Dâmbovița (Nicoleta Casandrescu din Aninoasa și Georgiana Cateluța Barbu din Râciu), la fel din județul Gorj (Anișoara Bocai din Vladimir), Deva (domnului director Sebastian Bara), Baia Mare (metodist Ștefan Selek), din comuna Albești, județul Mureș (Anca Ciotloș), din Ploiești și județul Prahova (Loredana Stanciu și Iuliana-Camelia Pârvu), Zalău (directoare Florica Pop), Râmnicul Vâlcea (Alina Nicola) și Focșani (Oana Diana Renea).

Lasă un comentariu